Cannot adjust bass and treble with IOS App

Home Forums EA Series Amp Cannot adjust bass and treble with IOS App

This topic contains 16 replies, has 7 voices, and was last updated by  Charles Mallari 7 months, 3 weeks ago.

  • Author
    Posts
  • #6918

    Akron
    Participant

    Just get my new Elac Element. Downloaded App from Appstore. Volume, balance, renaming works but not bass and treble. Also the Equalizer does not work. Resetting the amp does not help. Any hints?

    P.S. The display on the amp indicates the changing of bass and treble, but the sound does not change.

    • This topic was modified 1 year ago by  Akron.
  • #6922

    JR
    Participant

    The firmware update page here – https://elac.com/firmware/ – says it takes care of the bass and treble issue. There is not version number or any instructions that I could find on how to update it, so I may hold off for now. Unfortunately, the autoblend feature is not included in the iOS App which makes it impossible to balance out your system. Making friends with Android neighbor for now…

  • #6924

    JR
    Participant

    Correction. The firmware update steps are shown on page 8 of the manual.

  • #6926

    Akron
    Participant

    Trank you JR.
    I’ll try the new firmware tomorrow. Will post how it works.

  • #6928

    Akron
    Participant

    Installed new firmware but bass/ treble still does not work.

    • #6983

      Chris Walker
      Keymaster

      Hi,

      Give me a call tomorrow and we can see what is going on. 714-252-8843

      Thanks,

      Chris Walker
      ELAC

  • #6987

    Akron
    Participant

    Hi Chris.
    I’m in Berlin, Germany.
    I contacted my dealer yesterday. He will talk with Elac in Kiel.
    Thank you for your offer.

  • #6990

    joeriggi
    Moderator

    Firmware version should be v2.1.1/V1.0.19
    You can see this if you go to the About page in the Setup.
    With this firmware my bass and treble work.

  • #7011

    Akron
    Participant

    Firmware is:
    V2.1.0/v112.0.19 (DSP NEEDS UPDATE)

    Ok, i’ll try to update.

  • #7013

    Akron
    Participant

    Ok.
    Downloaded v2.1.2/v1.0.19
    Put it on USB stick (filename: Firmware-V.2.1.2-v1.0.19.zip)
    Installed it on the amp

    In the app: Setup-about v2.1.0/ v1.0.19
    Bass/ treble dont work.
    What went wrong?

    • #7023

      BNaman
      Participant

      I successfully flashed by unzipping the raw files to the root of the USB drive

  • #7024

    Akron
    Participant

    Ok, i try this.

  • #7026

    Akron
    Participant

    That works. Thank you all for your help.
    Now waiting for Auto Eq for IOS.

  • #8436

    daisetsu
    Participant

    When adjusted bass and treble, the amp makes strange noise.
    Without adjustment it works well.
    I have already installed the new firmware. Any hints?

  • #8495

    Charles Mallari
    Moderator

    Once the settings are set does the noise go away?

    I notice a noise as well while adjusting, but it goes away once set and listening.

  • #8654

    daisetsu
    Participant

    No, my Element Amp always makes noises ca.10 minutes after the setting.
    And the noises do not stop until you turn off the bass and treble adjustment function.

  • #8656

    Charles Mallari
    Moderator

    Hello Daisetsu,

    Can you email me at customerservice@elac.us?

    I believe this is an isolate incident, as I have not seen this before, and I’m unable to duplicate it.

    Thanks,
    Charles

You must be logged in to reply to this topic.